Lijnen

Er zijn twee soorten lijnen: De lijnen die automatisch worden getekend (het raster), en de lijnen die je zelf tekent.

Rasterlijnen (grid)

In het menu klik je op "Chart instellingen", en ga naar het "Raster" tabblad. Hier kun je het uiterlijk van de rasterlijnen aanpassen.

Rasterlijnen aanpassen

Wanneer je kiest voor "Aangepast", dan kun je:
- De lijndikte en kleur van de rasterlijnen aanpassen;
- Een aangepaste lijndikte en kleur instellen voor iedere 5e rasterlijn (of ander interval);
- Een aangepaste lijndikte en kleur instellen voor iedere 10e rasterlijn (of ander interval).

Rasterlijn highlights

Standaard wordt iedere 5e en 10e rasterlijn uitgelicht (highlights).

Het interval staat standaard op iedere 5e en 10e rasterlijn. Je kunt dit interval wijzigen door te kiezen voor "Aangepast".

Je kunt het automatisch oplichten van de rasterlijnen uitschakelen door te kiezen voor "Standaard (zonder highlights)", of door te kiezen voor "aangepast" en de lijndikte van iedere 5e en 10e rasterlijn op "Niet gebruikt" te zetten.

Jouw eigen lijnen tekenen

Klik op de "Lijnen tekenen"-knop. Druk je linker muisknop in op de plaats waar je de lijn wilt laten beginnen. Beweeg met je muis terwijl je de muisknop ingedrukt houdt. Laat je muisknop los op de plaats waar je de lijn wilt laten eindigen. Je hebt nu een lijn toegevoegd.

Kleur van jouw eigen lijnen

Voordat je een lijn tekent, kies je een kleur uit de lijst links in beeld. Voeg een kleur toe wanneer je nog geen kleur hebt toegevoegd aan je chart, door op +1 te klikken.

De kleur wordt weergeven als een ingekleurd vakje in de lijst.

Omschrijving toevoegen aan de legenda

Voor breipatronen kun je een omschrijving toevoegen aan de lijnen die je zelf hebt getekend. De omschrijving wordt weergeven in de legenda als een wit vakje met een rand in de betreffende kleur.

Op je computer: Klik met je rechter muisknop op de kleur in de lijst links in beeld, ga naar het "Meer" tabblad, en vul de omschrijving in.

Op je telefoon of tablet: Tik en hou het scherm aangeraakt op de betreffende kleur links in beeld, ga naar het "Meer" tabblad, en vul de omschrijving in.

Deze optie is alleen beschikbaar voor breipatronen, en alleen wanneer je de betreffende kleur hebt gebruikt om een lijn te tekenen. Teken eerst de lijn(en), voordat je de omschrijving invult.

Jouw eigen lijnen verwijderen

Om een lijn te verwijderen klik je op de "Lijnen tekenen"-knop wanneer je nog niet in de lijn teken modus zit. Klik net de rechtermuisknop op een lijn om de lijn te verwijderen. Je kunt ook de CTRL-toets ingedrukt houden wanneer je er op klikt.

Op een telefoon of tablet, druk op de lijn en hou je vinger een seconde vast om de aangeraakte lijn te verwijderen.

Stiksteekjes in borduurpatronen

Je kunt lijnen tekenen om stiksteekjes aan te geven in je patroon.

De stiksteekjes worden getekend als volledige steken. In het 'Bewerken' menu kun je de instelling "Uitlijning op volledige steek" aanpassen om halve steken of kwart steken te tekenen.

Herhalingen in breipatronen

Herhalingen in breipatronen worden aangegeven door de steken te omranden door het tekenen van lijnen. Klik daarna met je rechter muisknop op een kleur in het palet links in beeld om het aantal herhalingen in te stellen op het 'Meer' tabblad.

Lees meer herhalingen.

Lijnen tekenen op je telefoon

Het tekenen van lijnen is niet beschikbaar op je telefoon.