Downloaden & Afdrukken

Na het maken van je chart kun je je chart afdrukken of downloaden als bestand.

Chart afdrukken

Klik op "Afdrukken" in het menu om je chart af te drukken.

De ondersteuning voor afdrukken vanuit de browser is beperkt. Kies voor downloaden om, zodat je veel meer opties hebt.

Chart downloaden

Klik op "Downloaden" in het menu om je chart te downloaden als bestand.

Bestandsformaat

Je kunt je chart downloaden in de volgende bestandsformaten:

• svg: SVG vector bestanden geven je het mooiste en scherpste beeldkwaliteit.
  • svgz: Hetzelfde als SVG, maar dan als gecomprimeerd (verkleind) bestand.
  • png: Afbeelding
  • jpg: Afbeelding
  • gif: Afbeelding
  • pdf: Document
  • eps: Vector bestand
  • xlsx: Excel bestand
  • docx: Word bestand

Chart publiceren als patroon

Om je chart te publiceren kun je je chart downloaden als bestand, waarna je het kunt toevoegen aan een tekst document, bijvoorbeeld in Microsoft Word, Open Office of Google Docs.

Legenda

De legenda (beschrijving van de kleuren en symbolen) kan worden gedownload als apart bestand. Wanneer de chart nog geen legenda heeft, dan kun je die zelf invullen of aanpassen.

Het is op dit moment nog niet mogelijk om de legenda te downloaden voor vrije vorm haakpatronen. Deze functie komt binnenkort beschikbaar.

Rasterlijnen (grid)

De rasterlijnen kun je aanpassen. Klik in het menu op "Chart instellingen" en ga naar het tabblad "Raster".

Lees meer hierover op de helppagina over de rasterlijnen.

Afdrukkwaliteit (DPI)

De resolutie (afdrukkwaliteit) wordt uitgedrukt in DPI. De afkorting DPI staat voor 'dots per Inch', oftewel het aantal puntjes binnen een bepaald gebied. Hoe hoger de DPI, hoe hoger de afdrukkwaliteit. Wanneer je samenwerkt met een professionele drukkerij, dan wordt je waarschijnlijk gevraagd om bestanden van ten minste 150 of 300 DPI aan te leveren of vector bestanden.

Kies SVG voor de hoogst mogelijke afdrukkwaliteit.

Meerdere pagina's

Grote charts kun je verspreiden over meerdere pagina's, zodat de hokjes groter worden en de cijfers beter leesbaar zijn. Het aantal pagina's ligt tussen de 1 en maximaal 16, afhankelijk van de grootte van je chart.

Vrije vorm haakpatronen staan altijd op een pagina.

Grootte

Voor afbeeldingen kun je de gewenste grootte aangeven. Standaard staat de grootte op "Middel", wat de afbeelding schaalt naar een breedte van 1200 pixels.

Klein: 600 pixels breed
Middel: 1200 pixels breed
Groot: 2000 pixels breed

Kies je voor "Aangepast", dan komen meer opties beschikbaar, waarmee je de grootte van de afbeelding zelf kunt instellen in Inch, mm, cm of pixels. Wanneer je de hoogte van de afbeelding invult, dan wordt de breedte automatisch aangepast. Wanneer je de breedte invult, dan wordt de hoogte automatisch aangepast.

Voor PDF bestand kun je de pagina's staand (portrait) of liggend (landscape) maken en kiezen tussen Letter of A4 papierformaat.

SVG vector bestanden

Kies SVG voor de hoogst mogelijke afdrukkwaliteit. De SVG bestanden worden volledig ondersteund door Inkscape en Illustrator.

Objecten zijn verdeeld over aparte lagen, zodat je eenvoudig zelf bewerkingen kunt uitvoeren.

Voor vrije vorm haakpatronen zijn dit dezelfde lagen zoals je die hebt gemaakt in Stitch Fiddle.

Grid charts zijn opgebouwd met een vast aantal afzonderlijke lagen:

• Een laag voor het groeperen van alle symbolen die je hebt gebruikt in je chart
  • Een laag voor de rasterlijnen (grid)
  • Een laag voor het groeperen van iedere 5e en 10e uitgelichte rasterlijn
  • Een laag voor de lijnen die je zelf hebt getekend
  • Een laag voor de rij- en kolomnummers
  • Een laag voor de legenda (omschrijving van de kleuren en symbolen)

Door deze lagenstructuur kun je eenvoudig lagen aan- en uitzetten, of verdere bewerkingen uitvoeren.

De teksten en lettertypen kun je wijzigen: De rij- en kolomnummers, en de legenda, zijn tekst objecten.

De symbolen zijn "symbols" (géén lettertype), dus je kunt de SVG bestanden eenvoudig uitwisselen met andere mensen.

Verdere bewerking

Wil je je chart verder bewerken buiten Stitch Fiddle? Download je chart als SVG bestand, zodat je het kunt bewerken in Inkscape of Illustrator. Het is ook mogelijk om kleuren charts te downloaden als Excel bestand.

Download tijd

Kleine charts zijn meestal binnen een seconde al klaar met downloaden.

Grote charts, zeker wanneer je ze verspreid over meerdere pagina's of een hoge afdrukkwaliteit (DPI) hebt gekozen kunnen tot wel anderhalve minuut duren voordat de bestanden klaar staan om te downloaden. Er moet dan immers meer data verwerkt worden. Dit is uiteraard afhankelijk van de gekozen configuratie.

Aan de slag

Begin nu met het ontwerpen van jouw eerste eigen chart!

Nu beginnen

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 31 augustus 2017.